Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkârları Odası BaÅŸkanı Abdulkadir Katmerci ve yönetim Kurulu Üyeleri, basın mensupları ile buluÅŸtu. Toplantıda konuÅŸan Oda BaÅŸkanı Abdulkadir Katmerci, sosyal medya üzerinden oluÅŸan algı ile kentte bulunan tüm iÅŸletmelerin zan altında bırakıldığını söyledi. Katmerci, ‘’ 100 yıllık bir hikayesi olan mutfağımızı da böyle sosyal medya yorumlarına kurban etmeyelim’’ dedi.
SALDIRI VAR
Basın toplantısında konuÅŸan Katmerci, ‘’Gaziantep bilindiÄŸi üzere Gastronomide 2015 yılından itibaren yeni bir hikaye yazmaya baÅŸladı. UNESCO Yaratıcı Åžehirler Ağı’na katılarak almış olduÄŸumuz ivmeyi günden güne üstüne koyarak bu noktaya getirdik. Åžu an dünyada mutfağı en zengin olan, mutfağını en güncel ÅŸekilde tutan bir ÅŸehir olarak faaliyet veriyoruz. Son dönemde özellikle sosyal medya üzerinden iÅŸletmeler hedef gösterilerek, bazı uç noktalar ön planda tutularak esnafımızın tamamı zan altında bırakan bir saldırı var.’’
DÄ°ÄžER Ä°LLERDE NEDEN TARTIÅžILMIYOR?
Gaziantep ürün yelpazesi ve iÅŸletme çeÅŸitliliÄŸi olduÄŸunu anlatan Katmerci, ‘’Gaziantep’in tüm bütçelere göre tatlı, lokanta, kafe gibi iÅŸletmeleri kent barındırıyor. Yalnızca bir firmayı, iÅŸletmeyi hedef alarak kendi ayağımıza sıktığımızın bizler farkındayız. Ne yazık ki sosyal medya kullanıcıları bunun farkında deÄŸil. Söylemler, Gaziantep pahalı, bu kente gelmeyin! Bizden baÅŸka kendi ÅŸehrin kaos yaÅŸayan bir ÅŸehir duydunuz mu? Neden diÄŸer illerde aynı tartışmalar yaÅŸanmıyor?’’
SOFRAMIZA SAHÄ°P ÇIKALIM
Gaziantep ile Hatay, Adana, Åžanlıurfa, KahramanmaraÅŸ, Adıyaman ve Mardin gibi illerin karşılaÅŸtırıldığını anlatan Katmerci, ‘’GeçtiÄŸimiz hafta Gaziantep ValiliÄŸi ev sahipliÄŸinde düzenlenen toplantıda, Ticaret Ä°l MüdürlüÄŸü tarafından resmi verilerinde bu iller ile Gaziantep arasında göre 15-20 TL fiyat farkı olduÄŸunu gördük. Bizim Gaziantep’te yapılan ürünlerimizin tamamı el emeÄŸi ile yapılan, coÄŸrafi iÅŸaretli ve hikayesi olan ürünler. Bugün Åžanlıurfa ve diÄŸer illerin Gaziantep kadar etkili olmamasının nedeni nedir? Bugün bizler Gaziantep’in dışına çıktığımız zaman aç kaldığımızı söylemiyor muyuz?_ O halde soframıza sahip çıkmamız gerekmez mi? Ä°nsanları kandıran iÅŸletmeler var ise bunları el birliÄŸiyle deÅŸifre edelim, mücadele edelim.’’
ODA ÜYELERÄ° DENETLENÄ°YOR
Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf Odasına baÄŸlı esnafın denetlendiÄŸini anlatan Katmerci, ‘’Odamıza baÄŸlı olan iÅŸletmeler Gaziantep BüyükÅŸehir Belediyesi, Ä°lçe Belediyeleri üzerinde denetim yapabiliyoruz. Ancak odamıza kayıtlı olmayan GTO ve GSO gibi kurumlara kayıtlı iÅŸletmeler ise sadece Ticaret Bakanlığı tarafından ÅŸikayetler doÄŸrultusunda cezai iÅŸlem uygulanıyor. Ticaret Bakanlığına baÄŸlı ekipler, yaptıkları denetimlerde giriÅŸte ve masalarda fiyat tarifesi olup olmadığına bakıyor. Bunlar varsa o iÅŸletmeye ceza yazamıyor. Son 3 gündür bize gelen ÅŸikayetler, 4 firmanın tercih edilmesi hem de ÅŸikâyet edilmesi ile ilgilidir.’’
2023’TE BÜYÜK KAYIP YAÅžADIK
Gaziantep’in yaz sezonuna hazırlandığını söyleyen Katmerci, ‘’2023 yılında Asrın Felaketi’nden dolayı bölgemiz turizmde büyük kayıp yaÅŸadı. Yeni sezona hazırlandığımız ÅŸu günlerde aynısı yaÅŸanırsa, hem biz hem de ÅŸehir kaybedecek. Dolayısıyla hepimiz kaybedeceÄŸiz. Sosyal medya algısı içinde dolaÅŸtığı zaman hepimiz kaybetmiÅŸ olacağız. Ä°ÅŸletmelerle ilgili ÅŸikayetleri bizlere iletin, o iÅŸletmelerin ceza alması için el birliÄŸiyle çalışalım.’’
KENTE ZARAR VERÄ°YOR
Sözlerini sürdüren Katmerci, ‘’Gaziantep'e gelenler memnunken, sosyal medya hesabı üzerinden gelen algılarla biz kaybederiz. Ä°ÅŸletmelere yönelik ÅŸikayetleri bize bildirin. Bunlara karşı önlem alınmazsa Gastronomide darbe yiyeceÄŸiz. FahiÅŸ fiyatlar olmamalı. Ä°ÅŸletme satmış olduÄŸu ürünün bedelini görerek fiyatlarını ilan etmiÅŸse, bu durum kabullenilmiÅŸ demektir.
Bize ulaÅŸan tüm konuların takiplerini yapıyoruz. Gaziantep büyük bir deÄŸer, gözbebeÄŸimiz. Turizm sezonu baÅŸlıyor, tüm kesimler bunun için çaba gösteriyor. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar Gastronomi kentine zarar veriyor.’’
TARÄ°FELER ENFLASYONUN ALTINDA KALDI
Sektör zor durumda olduÄŸunu anlatan Katmerci, ‘’Son 3 yılda yüzde 400 artış var, bu artışları yansıtmamaya çalışıyoruz. 60-70 bin TL elektrik faturası geliyor. Ä°ÅŸçilik maliyetleri arttı. Bunların hepsi maliyetlere yansıyor. Ä°ÅŸletme kiraları çok yüksek.BÅŸz her ÅŸeyin deÄŸerinde olmasını istiyoruz. Ä°ÅŸletmelerin çalışabilmesi için belirli ÅŸartları yerine getirmek gerekiyor. Bizim diÄŸer kurumlara yaptırım gücümüz yok. Tüm kanunun tekrardan elden geçmesi gerekiyor.GTO ve GSO'nun fiyat verme yetkisi yok, yalnızca tavsiyede bulunabilir. Çıkarmış olduÄŸumuz tarife enflasyonun altında kaldı.’’
BAYRAM ÖNCESÄ° ÇALIÅžTAY YAPILACAK
20- 21 Nisan’da boykot yapıldığını anlatan Katmerci, ‘’Ä°ÅŸlerde düÅŸüÅŸ olmadı. Sadece belirli kriterlerin altında kalmış, temizliÄŸe hijyene önem vermeyen, müÅŸteriye iyi hizmet veremeyen iÅŸletmelerde düÅŸüÅŸ var. Ülkede yaÅŸayan herkes enflasyondan haberdar. Kale altında tuvalet sorunu var. BaÅŸta büyükÅŸehir ve ilçe belediyeleri bu sorunu acil olarak çözmeli. Tekrar çalıştay yapma kararı aldık, Kurban Bayramına hazırlık için. Siz 9 günlük tatilde turist geleceÄŸinden emin olduÄŸumuz için bayramdan önce açık iÅŸletmelerin tamamını paylaÅŸtık. Bilboardlara kadar koyduk. Personelin hiçbirini depremden sonra zorlayamıyoruz. Eli önlükte, adamı sıkıştırıyorsun iÅŸine gelmiyorsa çalıştırma diyor. Artık alttan eleman gelmediÄŸi içni bu eÄŸitim sistemi esnaf ve zanaatkarı bitirdiÄŸi için liseden çıkmış olanları eÄŸitmeye çalışıyoruz.’’
ARAÇ PARK EDECEK YER BULAMIYORUZ
Gaziantep Kalesi bölgesinin elden geçirilmesi gerektiÄŸini anlatan Katmerci, ‘’9 gün boyunca kapalıydı sıkıntı yaÅŸadık. HösükoÄŸlu fırının bulunduÄŸu adanan komple elden geçip oraların iÅŸletme olarak bizlere verilmesi lazım. Alternatifi var mı var. Katan otelinin orada sağında solunda bu yıkılan stadyumun orada iÅŸletmeler çıkartılarak buradaki esnafın oraya taşınarak oranın hızlı bir ÅŸekilde dönüÅŸtürülüp kaleye hazır ve nazır bir hale gelmeli. Alleben deresi boylu boyunca akıyor, üzerini camla kapatalım biz masalarımızı oraya taşıyalım hizmeti orada verelim. Ä°ÅŸletmeler 15-20 m2 iÅŸletmeler, 15-20 metrekare iÅŸletmelerin içinde ne yapabiliriz. O bölgenin komple elden geçmesi lazım. Ama biliyorsunuz kamulaÅŸtırmaya girdiÄŸi zaman ayrı bir sorun ihale süreci ayrı bir sorun. Yani hızlı bir ÅŸekilde kalenin bir revizyona girmesi lazım. Araç park yeri yok. Ürünü indirecek kadar boÅŸluk bulamıyoruz. ‘’
TEÅžHÄ°R EDELÄ°M
Sektörün desteklenmesi ve sıkı bir ÅŸekilde denetlenmesi gerektiÄŸini söyleyen Katmerci, ‘’Hijyen konusunda tavizsiz denetim, fiyat politikası belirleyemediÄŸimiz için serbest piyasa koÅŸullarından dolayı burada menü ödeme yerinde fiyat tarifesi bunları takip edeceÄŸiz. Ama müÅŸterisini kandıran firmaların tamamını teÅŸhir edelim. Bizde edelim, sizde edin. Ä°nsanlar firmaları iÅŸletmeleri denetleyecek. Pahalılık sadece Gaziantep’te deÄŸil Adana’da ucuz diyorlar porsiyon olarak Adana bizimkinin yarısı. Alternatifler var. Orayı hesaplarsan Gaziantep ucuz. Fiyatlama yaparken bizde korkuyoruz. Bir Islak mendilin bile yüksek bir maliyeti var. ÇoÄŸu ilde diÅŸi koyun eti kullanıyorlar. Gaziantep’te alternatif çok biz aramak istemiyoruz.
MUTFAÄžIMIZI KURBAN ETMEYELÄ°M
Bizim Esnaf ve Sanatkarlar Kanunlarımız tekrardan güncellenmeli tüm yeme içme sektörü gibi her branÅŸ kendi odasında ciddi komisyonlar kurularak hammaddeler kooperatifleÅŸerek gerekirse yurt içinden gerekirse yurtdışından temin edilerek uygun alınmalı. Hata varsa o hatanın üzerine en güzel ÅŸekilde gidelim ama ÅŸehrimize de sahip çıkalım bu gastronomi kültürünün gastronomi mutfağı kazanımları çok kolay olmadı en az 10 yılık bir emek verildi. Siyasi anlamda yerel yönetimler anlamında. Annelerimiz, ablalarımızın, bacılarımızın, ustalarımızın da 1900’lü yıllardan beri bu reçeteleri kaybetmeyerek günümüze taşımasıyla oldu. 100 yıllık bir hikayesi olan mutfağımızı da böyle sosyal medya yorumlarına kurban etmeyelim. Yine diyoruz yanlış yapan firmaları teÅŸhir edelim o firmalara cezai müeyyide kanun çerçevesinde ne varsa uygulansın, ama alternatifimiz çok. Alternatifleri kullanalım. Gelen misafirlerimizi uygun firmalara biz taşıyalım, o firmada kendine çeki düzen versin’’ dedi.