YENÄ° VERGÄ° SÄ°STEMÄ°NÄ°N ESNAFA YANSIMALARI
Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Baklavacılar, Tatlıcılar, Pastacılar Oda BaÅŸkanı M. Abdulkadir Katmerci, esnafın yaÅŸadığı sorunlara dikkat çekerek, veri çaÄŸrısında bulundu.
Pandemiden bu yana esnafın çok zor günler yaÅŸadığına dikkat çeken Katmerci, “Pandemiden bu tarafa esnaf çok ağır günler yaşıyor, küçük esnafın ağır ekonomik koÅŸullar altında olduÄŸunun altını çizmek zorundayız. “Döviz girdileri ve enerji fiyatlarının yükseliÅŸi, kira stopajlar küçük esnafı derinden etkilemekte. Kira artışları ile ilgili öteden beri arabulucular olmalı diye haykırıyoruz. BAÄž-KUR ve SGK prim gün sayısı eÅŸitlenmeli, söz verildiÄŸi gibi esnafımızın maÄŸduriyeti giderilmelidir. Alınan ekonomik tedbirleri ile ilgili görünen o ki, vergi toplama modelini tabana yayılmış, küçük esnafın üzerinden, ücretliden ve emekliden toplamaya yönelmiÅŸ biz bunu yanlış buluyoruz” dedi.
VERGÄ° TOPLAMA MODELÄ° TÜRKÄ°YE’DE TOPTAN DEĞİŞMELÄ°
Esnafın üzerindeki vergi yüküne deÄŸinen Katmerci, “Vergi toplama modeli Türkiye’de toptan deÄŸiÅŸmelidir. Tüketici üzerinden deÄŸil suyun başında olan üretici üzerinden gidilmeli, kayıt dışı ve merdiven altı üretim de önlemiÅŸ olur. Bu ÅŸekilde tüketiciden vergi toplama modelinde esnafımız iÅŸin iÅŸinden çıkamayınca merdiven altı diye tabir ettiÄŸimiz kayıt dışı ekonomiye teÅŸvik ediyor. Kaotik bir ortamda ilerliyoruz, bu durumdan esnaf teÅŸkilatı olarak çok rahatsızız. Temel tüketim maddelerini % 1 KDV ile alıyoruz. Çıkışımız % 10 ile yapıyoruz” dedi.
Esnafın üzerindeki yükün hafifletilmesi çaÄŸrısında bulunan Katmerci, “Arada % 9 fark oluÅŸuyor. Bankalar ve Ä°ÅŸletmelerimiz arasında eÅŸit koÅŸullarda ticaret yapılmalı, POS iÅŸletim ücreti ve yüzde dörtlere varan komisyonlar kaldırılmalı. Zaten tüketicinin alım gücü düÅŸük, kâr marjımızın üzerine bir de ekstra % 13’e varan ekstra fark tüketiciye yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu durum cirolarımızı ciddi manada etkilemektedir. Girdi ile çıktı eÅŸitlenmeli, Kısa vadede enflasyonla mücadelede esnafımızı bu yükün altından kurtararak, tüketicinin alım gücüne yansıtılmalı. Son zamanlarda çok fazla kapatanlar ve yerine yeni açma, devir sirkülasyonları olmaya baÅŸladı. Maliyet hesabı yapabilenler bir ÅŸekilde ayakta kalıyor, bilmeyenler 6 ay bir sene içinde bir ÅŸekilde devrediyor veya kapatıyor. Sektörümüz rastgele birilerinin eline bırakılamayacak kadar önemli, söz konusu insan saÄŸlığı olunca mutlaka liyakat getirilmeli, vergi toplama modeli kökten deÄŸiÅŸtirilmeli, esnafımıza alternatif çıkış yolları arama zorunda bırakılmamalı.” diye konuÅŸtu.