Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar, Baklavacılar ve Kafeteryacılar Oda BaÅŸkanı M. Abdulkadir Katmerci, et fiyatlarındaki artışın acilen durdurulması gerektiÄŸini aksi taktirde sonuçlarının vahim olacağını söyledi.
Üreticilerin artan maliyetler karşısında süt ineklerini mezbahalarda kesime göndermek zorunda kaldığını belirten Katmerci, gelen zamların vatandaÅŸların cebini yaktığı gibi lokantacı esnafını da çaresiz duruma düÅŸürdüÄŸünü ifade etti.
ACÄ°LEN DENETÄ°M
Yüksek enerji ve dolayısıyla yem fiyatlarının maliyetleri küçük ölçekli besicileri yok ettiÄŸini belirten Katmerci, “Et Balık Kurumu aracılığı ile toptan ve perakende fiyat piyasası dengelenmelidir. Ticaret Bakanlığı acilen denetim yapmalıdır” mesajını verdi.
KRÄ°ZÄ° FIRSATA ÇEVÄ°RDÄ°LER
Üreticilerin artan maliyetler karşısında süt ineklerini mezbahalarda kesime göndermek zorunda kaldığını vurgulayan BaÅŸkan Katmerci ÅŸunları söyledi: “Atalarımız ‘Anayı kesersen danayı bulamazsın’ der. Piyasadaki talebin karşılanamaması sektörde büyük bir daralma oluÅŸturmuÅŸtur. Bunu fırsat bilen büyük entegre üretim tesisleri piyasada denge unsuru olan ama dayanma gücü kalmayan küçük üreticilerin elindeki malları da toplayarak, son 3 ay içinde karkas et fiyatları 100 TL’den 180 TL kadar tırmandırmıştır. Zayiat, fire çıkınca 200 TL maliyeti oluÅŸmaktadır. Kemiksiz et fiyatları günümüz itibariyle kıyma 250 TL, kuÅŸbaşı et 300 TL bandında seyretmektedir. Depremi de fırsat bilerek son 15-20 gündür, neredeyse 3 günde bir zam yapmaktadırlar. Üreticilerde litrelik süt fiyatları 15 TL’ye kadar çıkmıştır. Böylesi sıkıntılı bir dönemde krizi fırsata çevirenlere karşı devletimiz ivedilikle gereken önlemleri almalıdır” diye konuÅŸtu
ESNAFDA ZOR DURUMDA
Gelen zamların vatandaÅŸların cebini yaktığı gibi lokantacı esnafını da çaresiz duruma düÅŸürdüÄŸünü vurgulayan Katmerci, “Vatandaşın alım gücü düÅŸtükçe, lokantalarımızda yemek satışlarımız yarı yarıya düÅŸmüÅŸ durumdadır. Böylece iÅŸletmelerimiz kira, enerji maliyetlerini, vergi ve sigorta maliyetlerini, çalışan personel, iÅŸçi maliyetlerini karşılayamama noktasına gelmiÅŸlerdir. Çözüm noktasında, iç piyasa talebini karşılayamaması noktasında, devletimiz ivedilikle canlı hayvan ve karkas et ithalatına baÅŸlamalıdır. Et Balık Kurumu aracılığı ile toptan ve perakende fiyat piyasası dengelenmelidir. Lokantacılarımızı ve vatandaşımızı piyasa spekülatörlerinin kucağına teslim etmemelidir.”
KDV YÜZDE 1’E DÜÅžÜRÜLMELÄ°
Temel tüketim maddelerinde KDV oranlarının yüzde 8’den yüzde 1’e düÅŸürüldüÄŸünü, hizmet sektöründe yer alan lokantalarda yüzde 7 KDV farkı bırakarak büyük bir haksızlık oluÅŸtuÄŸunu belirten BaÅŸkan Katmerci, “Bu oran iÅŸletmelerimize ay sonunda büyük bir KDV yükü oluÅŸturmaktadır ve dolayısı ile vatandaşımıza yansıtmak zorunda kalmaktadırlar. Satış fiyatlarımıza yansıtmakta zorunda olduÄŸumuz bu haksız uygulamanın kaldırılması ve vatandaşımızın alım gücüne yansımasını talep ediyoruz. Bu ÅŸekilde lokantacı esnafımızın eli bir nebzede de olsa rahatlamış olur, vatandaşımızın da alım gücü artmış olur” dedi.