Antep fıstığı üzerindeki fiyat oyunları hem çiftçiyi hem tüccarı hem esnafı maÄŸdur etti.
EÄŸer böyle devam ederse eylem yapacağız.
Gerekirse fıstıksız tatlı ürünleri çıkaracağız
Antep fıstığı üzerindeki fiyat oyunları hem çiftçiyi hem tüccarı hem esnafı maÄŸdur etti. Son zamanlarda fıstığa sebepsiz ve yersiz yere yapılan fiyat artışları yurt dışı pazarını da kaybetme noktasına getirdi. Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası BaÅŸkanı Abdulkadir Katmerci, bir ilke imza attı ve kentteki baklava ve pasta iÅŸi ile uÄŸraÅŸan esnafı topladı. Fıstığın bir ayda 400-450 bandıma oturduÄŸunu anlatan Katmerci, “EÄŸer böyle devam ederse eylem yapacağız. Piyasada tepki göstermek için bir günlük iÅŸletmeleri durduracağız, gerekirse fıstıksız ürün çıkaracağız. Gaziantep’in markası olan Antep fıstığı zibil olsun istemiyoruz. Ä°lerleyen süreçte bu konuya gerekli müdahale yapılmaz ise ilk önce esnafımızı, sonra da yurtdışı Pazarımızı kaybedeceÄŸiz” dedi.
Katmerci, Odada baklavacı ve pastacıları buluÅŸturdu. Herkesin sorunlarını dile getirdiÄŸi ve isyan ettiÄŸi toplantıda en verimli fıstığın yetiÅŸtiÄŸi Barak ovasındaki aÄŸaçların kuruma noktasına geldiÄŸi konuÅŸuldu. Ustalar, artık fıstığa yapılan artışlar karşısında çaresiz kaldıklarını söyleyerek, “müÅŸteriye zam yapıldı demekten utanıyoruz. Fıstığımız memurun, tüccarın elinde heder oldu. GüneydoÄŸu Birlik yeniden kurulmalı ve bu zulmü bitmeli” mesajını verdiler.
KATMERCÄ°: FISTIÄžA SAHÄ°P ÇIKIN
Antep fıstığının üzerinde çok ciddi oyunlar oynandığını belirten Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası BaÅŸkanı Abdulkadir Katmerci, “Dünya’nın çekim merkezi Çin diye bilindiÄŸini ama bize göre Türkiye Türkiye’de ise Gaziantep'tir .Gaziantep’in vazgeçilmezi olan Antep fıstığımız bizim lokomotifimizdir. Son yıllarda Antep fıstığı üzerinde oynanan oyunlar hem çiftçiyi hem tüccarı hem esnafı velhasıl tüketici maÄŸdur etmektedir son günlerde yapılan sebepsiz ve yersiz fiyat artışlarından dolayı yurtdışı pazarımızı kayıp etmek üzereyiz” dedi.
TABAN VE TAVAN FÄ°YAT UYGULANMALI
“Hükümetten beklentimiz tekrardan GüneydoÄŸu birliÄŸini tekrar aktif yaparak piyasayı kontrol altında tutarak önemli bir rol alması” diyen Katmerci, “Ve akabinde Antep fıstığını daÄŸ meyvesi sınıfından çıkartarak taban ve tavan fiyat uygulamasına almasıdır. Ürün bazlı yapılan destekler ile tamamına yakınını kayıt altına almak gerekiyor. Bu yıl hasadımız düÅŸük olduÄŸu halde piyasa fiyatlaması 1.nci sınıf iç 400-450 bandında oturmuÅŸ durumda idi . Ama ne hikmetle depolarda duran Antep fıstığı son 1 ayda 550-600 bandına taşınmak isteniyor ve baÅŸarılı oldular. Bu durum esnafımızı zor duruma düÅŸürmüÅŸtür. Direk tüketiciye yansımaları sebebiyle piyasada tepkilere sebep olmaktadır. Ä°lerleyen süreçte bu konuya gerekli müdahaleyi yapılmaz ise ilk önce esnafımızı, yurtdışı pazarımızı kaybetmemize ve final olarak çiftçimizi ve üreticimizi kaybedeceÄŸiz. Antep fıstığını yatırım aracı olarak gören köhne zihniyetleri tespit edip gerekli cezai iÅŸlem yapılarak Antep fıstığını korumamız gerekiyor”
ZÄ°BÄ°L OLDU
Antep fıstığının zibil olmasını istemediklerine vurgu yapan Katmerci, “Adıyla özdeÅŸ olan, markamız olan Antep Fıstığını kaybetmek istemiyoruz. Gerçek fiyatında gitsin istiyoruz. Fıstığımız 200 TL’ye düÅŸsün herÅŸey rahatlasın deÄŸil. Antep fıstığının verilen bir emek var. Yapılan çalışmalar var, çiftçiye bir maliyeti var. Maliyetinin üzerinde makul bir zam konularak bizlere tahsis edilmesi. Åžimde 500 TL’ye olan ürün iki ay sonra 800 TL’ye ne yapacaksın. Bugün baklavanın en kral sattığı 400 TL, yap yap 450 TL yap. Yine para kazanmıyorsun. Kendi kendini bitireceksin. Sonuç ona götürecek seni. Bunun doÄŸru düzgün bir ÅŸekilde oturma için sonuna mücadelemiz sürecek. Gerekirse tekrar toplanacağız. Gerekirse fıstık halindekilerle bire bir görüÅŸeceÄŸiz. Gerekirse ustalarla görüÅŸüp, üretimi durduracağız. Gerekirse fıstıksız ürün çıkaracağız”
MARKAYA SAHÄ°P ÇIKMAMIZ GEREKÄ°R
“Gaziantep’in markasına sahip çıkmamız lazım” diye devam eden Katmerci, “Gaziantep’in lokomotifi olan fıstığımıza sahip çıkmamız lazım. Bizim fıstığın günü birlik, kiÅŸisel menfaatler uÄŸruna heba etmememiz lazım. GüneydoÄŸu BirliÄŸin yeniden tahsil edilmesi lazım. Fıstık ölmesin, kısas gelsin. Standart gelsin. Ne yukardan olsun esnaf ezilsin ne aÅŸağıdan olsun çiftçi ezilsin”
YÜZDE 50 KAPANMA YAÅžANIR
Fıstığın Çiftçiden çıkıp tüccarın eline geçince zirve yapmasının kanlarına dokunduÄŸunu söyleyen Katmerci, “Bunun çiftçi tarafından maliyetleri hesaplanıp, belirli bir kâr marjı verip 350 TL alınsın. Çiftçi rahat etsin esnafa da 400 TL’ye al olsun. Çiftçiden 300 TL’ye alıp, esnafa 600’e satmasının mantığı ne ? Bunların ciddi manada disipline edilmeli. 100 esnafın 60’ında kredi var. Zamlar yüzünden elindeki iÅŸçiyi kontrol edemiyorsun. Enerjiyi kontrol edemiyorsun. Zamları kontrol edemiyorsun. Böyle giderse yıl sonunda yüzde 50 kapanma yaÅŸanır. Devam edenler kullandığı kredilerle devam ediyor. Açıklamamız daha fazla güç kaybedecek. Bizim istediÄŸimiz oda olarak vatandaşın ve esnafın yanındayız. DoÄŸru düzgün fiyatlanmalarla istiyoruz. Piyasaya yansıt nerede kadar. Böyle giderse birçoÄŸu kapanacak. Küçük esnafta da kapanınca iÅŸ fabrikasyona dönecek. Bugün bizim yemeklerinden tatlısına övündüÄŸü her yer fabrikasyona dönecek. Peki bizim yıllardır emek verip de patentini almamız nereye gitti.?”
ÇÄ°FTÇÄ°: BARAK OVASINDAKÄ° FISTIKLAR KURUDU
ÇelebioÄŸlu Baklava yönetim Kurulu üyesi Ömer Faruk Çiftçi, “Biz istemesek bile zam yapmak durumunda kalıyoruz. Zamlar yüzünden müÅŸterilerle yüz göz olmaya baÅŸladı. Biz bunu vatandaÅŸta en az ÅŸekliyle yansıtmaya çalışıyoruz. Burada da çok zorlanıyoruz. Üretimde üründe sıkıntı yok. Kaliteli ürün çıkarıyoruz. Ama burada bizim asıl sorunumuz yurtdışındaki pazarı yavaÅŸ yavaÅŸ kaybediyoruz. Biz bu zamana kadar yekunda 48 toplamda 52 ülkeye ihracat yapıyorduk. Ama bunu yavaÅŸ yavaÅŸ ton bazında kayıplar yaşıyoruz., Bu Gaziantep için iyi bir ÅŸey deÄŸil. Barak bölgesindeki sıkıntı had safhada Baklava fıstığı barak bölgesinden çıkar. En kalitesi hem de. 5 yıl içinde bu bölgeye su gelmezse bunların kökü kuruyacak. Orada kuraklık var. Barajlar yavaÅŸ yavaÅŸ yok olma derecesine geldi”
POLAT: ÇÖZÜM BULUNMALI
YeÅŸilburç Baklava Sahibi Ali Polat ise “En çok kullanılan talep gören fıstık. Dondurmada, halka tatlıda, helvada, pastada her noktada kullanılıyor. Biz bu fiyat artışlarına çözüm bulunmasını istiyoruz. Utanarak fiyat söyleme durumuna geldik. Firmalar zarar görecek ve yavaÅŸ yavaÅŸ kapatma derecesine gelecek. Yani barak bölgesine gittim gördüm. 50-30 yıllık fıstık aÄŸaları kuruyor. Buna çözüm bulunmasını istiyoruz. Destek mi ? Fırat'tan su kanalları mı ? Fıstık çok zahmetle yetiÅŸen bir meyve. AÄŸaçlar gibi deÄŸil. ÇocuÄŸu büyütür gibi. Çözüm olsun.”
MENGÜÇ: Ä°KÄ° ÅžALVARLININ ARASINDAKÄ° MUHABBET OLDU
Sarıburma baklava sahibi Ahmet Mengüç ise, “MüÅŸteri geldiÄŸinde yüzümüz kızarıyor. Sezonda fıstığın fiyatı belliydi ÅŸimdi fiyatı belli. Her gün fıstıkla yatıp, fıstıkla, fıstıkla kalkıyoruz. 30-40 eleman çalışıyor herkesle sorun yaşıyoruz. Fıstık zamlandığı için fiyat güncelliyoruz. Bu kez çalışan bizden zam istiyor. Personel hepsi üst üst geliyor. Kendimize zarar vermeye çalışıyoruz. Bu iÅŸ zorlaÅŸmaya baÅŸladı. Fıstık konusunda fıstıkçı aradığında korkuyoruz. Öksüz evlat gibi fıstığımız. O kadar eziyetin arasında fıstığımız ÅŸalvarların arasında iki muhabbet arasında görüyor.”
POLAT: GÜNEYDOÄžU BÄ°RLÄ°K KURULMALI
Yaprakzade baklava sahibi Abdurrahman Polat ise “Bir an önce Antep fıstığı tavan ve taban fiyatın belirlenmesi lazım. GüneydoÄŸu Birlik tekrar açılmalı. Fıstığı zam geldikçe bizde ürünlerimize zam yapmak zorunda kalıyoruz. Artık insanlarla diyaloÄŸumuz çok kötü duruma düÅŸmeye baÅŸladı. Leyla
https://www.gaziantep27.net/esnafa-fistik-darbesi-571763h.htm