Antep fıstığı fiyatlarının son bir aylık dönemde 450 TL’den 600 TL’ye çıkmasının yankıları sürüyor. Baklava ve Tatlı Üreticileri DerneÄŸi (BAKTAD) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mehmet Yıldırım yaptığı bir açıklamada, Ramazan ayı öncesi Antep Fıstığı fiyatlarının 750 TL’ye çıkacağı iddiasını gündeme taşıdı. Yatırım aracına dönüÅŸen Antep fıstığı fiyatları ile ilgili bu iddia sonrası üretici de esnaf da Ticaret Bakanlığına denetim çaÄŸrısında bulundu.
Antep Fıstığı fiyatlarında meydana gelen artışlar piyasaya olumsuz yansıdı. Sektör temsilcileri, Antep fıstığı ticaretinin kayıt dışı ÅŸekilde yürütülmesi ve yatırım aracı haline dönüÅŸmesi nedeniyle fiyatların bir aylık dönemde 450 TL’den 600 TL’ye yükseldiÄŸini kaydetti. Artışlar ise çiftçiyi, üreticileri ve vatandaşı olumsuz etkiledi. Baklavada kullanılan Antep fıstığı fiyatlarının artmasıyla Ocak ayında 400 TL’ye yükselen baklava fiyatlarına bir kez daha zam yapılması da gündeme geldi.
FISTIK FÄ°YATI 750 TL’YE ÇIKACAK Ä°DDÄ°ASI!
Baklava ve Tatlı Üreticileri DerneÄŸi (BAKTAD) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mehmet Yıldırım, Antep fıstığı arzıyla ilgili sorun olmadığı ancak kayıt dışı yapılan satışların piyasayı olumsuz etkilediÄŸini açıkladı. Yıldırım, hasat döneminde stok yapan kimselerin Antep fıstığını yatırım aracı olarak görmesi nedeniyle sorunlar yaÅŸandığını belirtti. Yıldırım, ‘’Fıstıkçılar arasında Ramazan yaklaşıyor diye 700 lira olacak, 750 lira olacak fısıltıları dolaşıyor. Ticaret Bakanlığı bu konuya el atmalı’’ dedi.
Yıldırım’ın açıklamaları, önümüzdeki günlerde Antep fıstığı fiyatlarının daha da yükseleceÄŸi yönündeki iddiaları güçlendirirken esnaf ve üreticilerden tepki geldi.
ESNAF TEDÄ°RGÄ°N!
Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar, Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkârları Odası BaÅŸkanı Abdulkadir Katmerci, Antep fıstığı fiyatlarındaki artışın esnafı olumsuz etkilediÄŸini kaydetti. Katmerci, ‘’Sebepsiz fiyat artışları nedeniyle yurtdışı pazarımızı kaybetmek üzereyiz. Piyasa fiyatlaması birinci sınıf iç fıstıkta 400-450 TL bandında oturmuÅŸ durumdaydı ama ne hikmetse depolarda duran Antepfıstığı 1 ayda 550-600 TL bandına taşındı. Bu durum esnafımızı zor duruma düÅŸürdü. Antepfıstığını yatırım aracı olarak gören köhne zihniyetleri tespit edip gerekli cezai iÅŸlem yapılarak Antepfıstığını korumamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.
ÜRETÄ°CÄ° TEPKÄ°LÄ°!
Antep fıstığındaki yükseliÅŸe bir tepki de Åžahinbey Ziraat Odası BaÅŸkanı Ali Çolak’tan geldi. Fıstıkta stokçuluk sorununun devam ettiÄŸini söyleyen Çolak, ‘’ Çiftçinin stok yapma gibi bir imkânı yok. Zaten zor ÅŸartlarda borçlu bir ÅŸekilde üretim yapıyor. Hasattan hemen sonra da ürününü satıyor. Fıstıktan para kazanan kesim ağırlıklı olarak yatırım aracı olarak kullananlar. Sezonunda düÅŸük fiyatlardan alıp, bu mevsimde yüksek fiyatlardan piyasaya sunuyorlar. Bölgemiz kurak bir bölge ve her yıl kuraklık artıyor. Bu yıl yüksek rekolte bekleniyor ama kuraklık olursa beklenen olmayacak. Bu yüzden çiftçinin de desteklenmesi gerekiyor ki, ürün artsın, ürün artsın ki hem fiyatlar düÅŸsün hem de çiftçi kazansın’’ ifadelerini kullandı.
Ramazan ayı öncesi 750 TL’ye tırmanması beklenen Antep fıstığı fiyatları öncesi, üretici de esnaf da piyasada denetim yapılması noktasında çaÄŸrıda bulundu.
https://www.gazianteppusula.com/haber/13945782/antep-fistigi-fiyatlarinin-750-tlye-cikacagi-iddia-edildifistik-krizi#