Et fiyatlarının son bir hafta içerisinde 40 TL zamlanması, gastronomi kenti Antep’te lokanta ve kebapçılara büyük darbe vurdu… Vatandaşın sofrasına tadımlık giren et artık yalnızca seyirlik oldu…
Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Odası BaÅŸkanı Abdülkadir Katmerci, “7 Aralık’ta açıklanan fiyatlara göre dana karkas etin kilogramı ortalama 230 liradan 270 liraya, kıyma 380 liradan 420 liraya kuÅŸbaşı 400 liradan 440 liraya, biftek 350 liradan 390 liraya, sucuk 450 liradan 490 liraya yükseldi. Son bir hafta içerisinde tüm et ürünlerine 40 TL zam geldi. Kuzu karkasta yüzde 170, dana da yüzde 160 ve kuzu etinde ise yüzde 170 fiyat artışı yaÅŸandı” açıklamasında bulundu.
Anayı keserseniz danayı bulamazsınız
Et fiyatlarının artmasının sektörü olumsuz etkilediÄŸine dikkat çeken Katmerci, “Ä°thalat da et fiyatlarının düÅŸmesine çözüm olmadı. Pandemi döneminde tasvip etmediÄŸimiz halde çok sayıda diÅŸi hayvan kesildi. Anayı keserseniz danayı bulamazsınız. DiÅŸi kesilirse yavru bulunamaz. Bugünün geleceÄŸi o günden belliydi. Ürün bazlı destek verip iç piyasada hayvan sayısının çoÄŸalması saÄŸlanmalı” ifadelerini kullandı.
Esnaf olarak bu durumdan biz de memnun deÄŸiliz
Kurban Bayramı’nda canlı küçükbaÅŸ hayvanın kilogramının 130 liraya kadar yükseldiÄŸini hatırlatan Katmerci, “Et fiyatları 20-30 lira yükseldiÄŸinde maliyete en az yüzde 10 yansıyor. Bunu da fiyatlara anında yansıtamıyorsunuz. Geçen hafta Cuma günü kuzu kellesine yüzde 50 zam geldi. Sezonunda Antep fıstığının kilogramı 550-600 lira iken sonrasında ise 800 liraya kadar çıktı. Bu ürünün fiyatı yükselirken elinde fıstık olmayanları doÄŸrudan etkiliyor. Çünkü bir tepsiye en az 300-400 gram fıstık kullanılıyor. Bir porsiyon kebap yapımında kullanılan 220 gram etin maliyeti 100 lira iken 140-450 liraya çıkarsa nasıl edeceÄŸiz. O zaman fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyorsun. Esnaf olarak bu durumdan biz de memnun deÄŸiliz” dedi.
Gaziantep’te pahalılıktan biz de ÅŸikayet ediyoruz
Katmerci, “Hem üreticilerin hem de aracıların denetlendiÄŸi bir sistemin gelmesini istiyoruz. Gaziantep pahalı serzeniÅŸinden bizde ÅŸikayet ediyoruz. Çünkü iÅŸletmelerimizin dışına çıktığımızda tüketici konumunda yer alıyoruz. Enerji fiyatları, iÅŸçilik ve kira gibi giderleri de hesapladığınızda küçük esnaf ister istemez etkileniyor. 2024 yılında ekonomi de ki disiplinin yereldeki en küçük paydaÅŸa kadar indirgenerek disiplin altına alındığı bir sistemin gelmesini talep ediyoruz” tespitini yaptı.